دو روش اصلی مدیریت مصرف در صنایع جابجایی زمان و بهبود بازده تجهیزات و فرآیند است. بسیاری از مشترکین میتوانند با برنامه ریزی مناسب ، بخشی از مصارف انرژی الکتریکی خود را از ساعات اوج مصرف به دیگر ساعات و ترجیحا" به ساعات کم باری انتقال دهند و از تعرفه های مخفف در این بازه های زمانی استفاده نمایند.طبق تعرفه برق در بخش کشاورزی و صنعتی قیمت برق در ساعات اوج مصرف 4 برابر ساعات کم باری است
مدیریت مصرف انرژی از طریق جابجایی بار غالبا بسیار کم هزینه بوده و نیاز به برنامه ریزی و ایجاد انضباط کاری دارد.
راه دیگرمدیریت هزینه های برق در بخش صنعتی و کشاورزی همکاری با طرحهای مدیریت پیک تابستان با دفتر مدییرت مصرف شرکت توزیع برق که از 15 خرداد تا 15 شهریور اجرا می شود و پاداشهای قابل ملاحظه ای به مشترکین همکار پرداخت می گردد
روش دیگر روش افزایش بازده تجهیزات و فرآیندها و جلوگیری از هدر رفت انرژی میباشد
بهینه سازی مصارف سیستم روشنایی
میزان مصارف روشنایی بخش قابل توجهی از مصارف انرژی الکتریکی کارخانجات را به خود اختصاص میدهد که از پتانسیل مدیریت مصرف قابل توجهی نیز برخوردار است. بطور کلی چهار روش برای کنترل روشنایی وجود دارد :
1- کنترل بر مبنای زمان مشخص استفاده 2- کنترل بر مبنای استفاده از روشنایی روز 3- کنترل بر مبنای حضور افراد در ساختمان 4- کنترل موضعی توسط کلیدها
چند توصیه :
بهینه سازی و افزایش میزان نور طبیعی داخل سالن ها با اضافه نمودن تعداد نورگیر ها
تعویض لامپهای التهابی و فلورسنت کم بازده با سیستم های روشنایی پر بازده
تعویض لامپهای روشنایی معابر ، محوطه و پارکینگ ها از بخار جیوه به بخار سدیم.
در مورد کارهای حساسی که نیاز به نور زیادتری دارند از روشنایی موضعی(چراغهای رومیزی) استفاده گردد و از روشن کردن تمامی محیط کار به یک میزان خودداری شود.
سیمها ، پریزها و کلیدها به موقع بررسی شده و طبق برنامه مرتبی حبابها ، قابها و لامپها تمیز گردند تا از راندمان نوری آنها کاسته نشود.
بهینه سازی مصرف موتورهای الکتریکی
بیش از 60% انرژی الکتریکی مصرفی صنایع مربوط به موتورهای الکتریکی هستند بنابرین بهینه سازی مصرف انرژی موتورهای الکتریکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است
ماشینهای الکتریکی به علت آلودگی محیط کار ، وجود اصطکاک و عوامل محیطی مانند رطوبت و دما ، فرسوده شده و به تعمیر و نگهداری دائمی نیاز دارند. عوامل یاد شده در بالا ، فزون بر کاهش عمر مفید و اطمینان بخشی کارکرد موتورها ، بازده آنها را کاهش داده و اتلاف انرژی را به دنبال خواهد داشت .با استفاده از روش تعمیر و نگهداری پیشگیرانه می توان بازده موتورها را ثابت نگهداشت و نیز مدیران واحدهای صنعتی را در برنامه ریزی مجدد فرآیند تولید ، که یکی از روشهای مدیریت بار است ، یاری نمود .
یکی دیگر از موارد مهم در خصوص موتور های الکتریکی عدم استفاده آنها در کم باری و بی باری است. باید بررسی دقیقی صورت پذیرد تا در صورت امکان ، موتورهای با ظرفیت نامی بیش از نیاز مصرف با موتورهای متناسب با نیاز ، تعویض شوند. بدیهی است این عمل باعث بهبود راندمان و اصلاح ضریب توان سیستم می شود. چون در موتورهای الکتریکی ، راندمان با کاهش بار تنزل می یابد ، اگر موتور را بزرگتر از حد نیاز انتخاب کنیم باعث می شود که :
4- به دلیل افزایش تلفات ، هزینه ( مصرف ) برق افزایش یابد .
همچنین از دیگر عوامل فرسودگی و کاهش بازده موتورهای برق میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
1- آلودگی محیط کار موتور براثر گردوغبار ، رطوبت و بخار روغن .
2- افزایش بیش از اندازه درجه حرارت محیط کار موتور .
3- عدم روغنکاری منظم .
4- روغنکاری بیش از اندازه ( بر اثر نفوذ روغن به درون موتور و تماس با سیم پیچهای آرمیچر ، عایقبندی نیز ممکن است آسیب ببیند ) .
5- روغنکاری کم ( بکاربردن روغن کم ، باعث خوردگی بلبرینگها ، تماس رتور و استاتور ، افزایش دمای بلبرینگ و گیرپاژ کردن موتور می شود ) .
6- اصطکاک یاتاقانها و اصطکاک هوا ( به سبب گردش آرمیچر ) .
موتورهای جریان مستقیم به علت عمل یکسوسازی مکانیکی ، که در آنها انجام می شود ، دارای اجزایی هستند که پیوسته به تعمیر و نگهداری نیاز دارند .
توصیه هایی در مورد موتورهای برق :
1- انتخاب موتورهای پربازده برای بهره برداری بلند مدت و متناسب با گشتاور مکانیکی مورد نیاز .
2- محل استقرار موتورها می باید به گونه ای باشد ، که گرمای حاصل از موتورها به آسانی تهویه شود .
3- بررسی مقدار توان راکتیو و در صورت نیاز طراحی و نصب خازن مناسب در کنار مصرف کنندگان مجهز به موتور .
4- بررسی استفاده از مبدل فرکانسی برای تغییر سرعت موتورهای آسنکرون به تناسب نیاز .
5- بهتر است موتورها با بار نامی کار کنند و با برنامه ریزی مناسب از قطع و وصل بیش از حد آنها جلوگیری شود ( خاموش بودن موتورها در ساعات غیرضروری ) .
6- نگهداری و تعمیرات بموقع و بازدیدهای دوره ای به منظور حفظ بازده موتورها و تجهیزات .
7- بررسی امکان استفاده از موتورهای دور متغیر بویژه برای پروانه ها و پمپها .
8- به حداقل رساندن اصطکاک سیستم های مکانیکی متصل به موتورها .
9- بررسی امکان استفاده از مورتورهای پرمصرف درساعات غیرپیک مصرف برق شبکه .
و اما در صورت سوختن موتور عدم تعمیر موتور معیوب و جایگزینی آن با موتور جدید توصیه میشود
نصب خازن
به طور کلی مشترکین دیماندی دیماندی می باید متناسب با توان راکتیو مصرفی ، خازن کافی نصب کنند تا هم جریمه به آنها تعلق نگیرد و هم کیفیت برق مصرفی آنها مناسب باشد.