ظرفیت برودتی کولرها باید متناسب با فضای مورد استفاده انتخاب شود، کولرهای بزرگتر تنها منجر به مصرف بیمورد انرژی الکتریکی میشود.
نوع کولر را متناسب با مناطق آب و هوایی انتخاب کنید. انتخاب کولرهای آبی در مناطق گرم و خشک، که برای داشتن محیطی با هوای مطبوع در اتاقها و فضاهای داخل ساختمان حتماً نیاز به هوای خنک همراه با رطوبت میباشد، بهترین گزینه است.
برای شهرهای با آب وهوای گرم و خشک (دارای متوسط رطوبت هوای کمتر از 20%) انتخاب کولرهای آبی بهترین گزینه بوده، زیرا که در کنار مصرف برق کمتر، آسایش حرارتی بیشتری را فراهم می نماید.
در هنگام خرید کولر آبی به برچسب انرژی آن دقت کنید. با بهرهگیری از اطلاعات مندرج در برچسب میتوانید از میزان کارایی و بازدهی و همچنین مصرف انرژی دستگاه خود اطلاع پیدا کنید.
مرحله سرویس و نگهداری
در پایان فصل گرما آب تشتک را خالی کرده وروی کولر را با برزنت بپوشانید و شیر فلکه آب را بسته وحتی الامکان لوله های رابط را قطع نمایید.
درب کولر و داخل آن شستشو و آب کف آن بطور کامل تخلیه گردد.
تسمه از فولی جدا و در محل مناسب نگهداری شود.
شلنگ آب از سمت سرشیر باز شده و جمعآوری گردد و در زیر بدنه کولر به دور از تابش نور خورشید و رفت و آمد گذاشته شود.
کولر بوسیله روکش مناسب ( ترجیحاً عایق) با ابعاد استاندارد پوشانده شود.
شیر فلکه اصلی آب بسته و روی شیر آب بوسیله پارچه و الیاف مناسب و در نهایت با پلاستیک پوشانده شود.
جریان برق با جدا کردن اتصال سیمها از پشت کلید و یا جعبه تقسیم داخل کولر قطع گردد.
دریجه کانالهای کولر از داخل اتاقها بسته و ورودی دریچه بوسیله مقوا یا پلاستیک مناسب پوشانده شود.
تعویض سالیانه پوشالها و تسمه کولر
شستشو، جرمگیری و رسوب زدایی سوراخ ناودانی و دریچههای ورودی هوا در درب کولرها، پرههای فن توری و صافی پمپ آب، دیواره و کف داخلی کولر ( بوسیله برس مناسب)
روغن کاری یاتاقانهای کولر ( هر ماه یکبار در طول فصل گرم)
کنترل میزان سفتی تسمه پس از قرار گرفتن در شیار پولی (میزان سفتی باید بگونهای باشد که تسمه با فشار ملایم انگشت حداکثر 1 سانتیمتر خم شود)
شستشو و جرمگیری شلنگ و سهراهی توزیع آب و بازرسی میزان ریزش و توزیع یکنواخت آب بر روی ناودانی درب کولر
بازرسی عدم پارگی و نشتی شلنگ آب از محل سرشیر تا محل اتصال به شناور کولر
تنظیم شناور و ارتفاع آب در کف کولرها
بازرسی کلید و جعبه تقسیم برق کولر (پمپ آب، دور تند و کند)
بازرسی سلامت و عدم پارگی برزنت (محل اتصال دهنه خروجی کولر به کانال اصلی)
در صورت پارگی و فرسودگی برزنت، تعویض آن با الیاف پلیمری که قابلیت انعطافپذیری بالاتری داشته و در مقابل باد، باران و تابش مستقیم خورشید مقاومترند توصیه میگردد.
تمیز کاری و غبار گیری از پرههای دریچه کولرها از سمت اتاقها و فضاها
بازکردن دریچهها و غبارگیری کانالهای پشت آن بوسیله جاروبرقی (حداقل هر دو سال یکبار)
انجام بازدید دورهای و کنترل عملکرد کولر شامل: تراز بودن بدنه، عدم وجود نشتی آب از سرشیر تا کولرها، توزیع مناسب و یکنواخت آب بر روی پوشالها، سلامت پمپ آب و روغنکاری یاتاقانها و عدم پارگی تسمه (هر 15 روز یکبار) در طول ماههای گرم سال توصیه میگردد.
در مدت زمان استفاده از کولر قبل از هر بار روشن کردن فن کولر، حداقل 10 دقیقه پمپ آب آن را روشن نموده و بهتر است راهاندازی اولیه فن با زدن کلید دور تند آغاز و چند ثانیه بعد به دور کند برگردانده شود.
نصب سایبان روی کولرهای آبی موجود بسیار مؤثر است، این کار علاوه بر کاهش میزان تبخیر و مصرف آب در کولرهای آبی، از تابش مستقیم نور خورشید به سقف و بدنه و در نتیجه آن افزایش حرارت آب و هوای داخل کولر جلوگیری نموده و در نتیجه باعث افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی کولر میگردد.
استفاده از رنگهای پلیمری ترکیبی با خاصیت عایق حرارتی نیز در سقف و بدنه کولرها در کاهش مصرف آب و انرژی مفید میباشد.
عایقکاری کانالها در طول مسیر رو باز ( اینکار میتواند با استفاده از رنگهای عایق انجام پذیرد)
نکته: با استفاده از سایبان یا رنگهای عایقی روی بدنه کولر و کانال اصلی هوا میتوان بیش از 50% در مصرف آب و حدود 10% در مصرف انرژی، صرفهجویی نمائیم.
در هنگام سوختن موتور کولر به هیچ وجه آنرا سیمپیچی ننموده و در این مرحله فرصت مناسبی است تا موتور جدید از نوع راندمان بالا خریداری و جایگزین گردد.
پمپ آب کولرها نیز حتیالامکان، با نوع راندمان بالا و کم مصرف جایگزین گردد. مصرف انرژی پمپهای راندمان بالا حدود 3/1 پمپهای معمولی است.
جایگزینی صفحات سلولزی بجای پوشال در درب کولرها نیز راندمان کولر آبی و کیفیت و سلامت هوای خروجی از آن را افزایش میدهد.
نصب کلیدهای ترموستات دار امکان تنظیم درجه حرارت فضاها را میسر میسازد، این امکان در ساعات نیمه شب که معمولا نیاز سرمایش کم میشود، باعث خاموش شدن اتوماتیک کولرها و کاهش مصرف برق میگردد.
در جمعبندی توصیهها و راهکارهای این بخش باید اذعان نمود که در صورت رعایت موارد ذکر شده، با بکارگیری کولر آبی با راندمان قابل قبول میتوان دمای هوا را بین 10 تا 12 درجه کاهش داده و بیش از 30 درصد نیز در میزان مصرف انرژی، صرفهجویی نمود.
مرحله نصب و راه اندازی
هنگام نصب کولر، محلی را انتخاب کنید که ایجاد لرزش و صدا ننماید مثل روی ستونها ونزدیک دیوارها
برای زیر کولر از چهار پایهای به ارتفاع 30 سانتیمتر استفاده کنید. و برای جلوگیری از فرو رفتن پایهها در آسفالت و غیره از صفحات فلزی به اضلاع 10 سانتیمتر در 10 سانتیمتر استفاده کنید.
کولر را در نزدیکی لوله دودکش و هواکش آشپزخانه و لوله چاه فاضلاب قرار ندهید.
بهمنظور جلوگیری از لرزش در محل اتصال کولر به کانالها باید از برزنت استفاده شود.
هنگام راهاندازی کولر در ابتدای فصل گرما به نکات زیر توجه کنید:
دیوارههای کولر را جدا کنید و در صورت نیاز پوشالها را تعویض کنید. (معمولا هر دو سال یکبار). ضمنا پوشالها باید بهگونهای توسط توری های سیمی محکم به در پوش ها بسته شوند که آب از آنها بر روی فن و یا تسمه و پمپ و موتور نریزد.
کف کولر را شست و شو داده و در صورت زنگ زدگی، سوراخ شدگی آن را ترمیم کنید. البته بهتر است در پایان فصل گرما و از کار انداختن کولر محل های زنگ زده را ضد زنگ زده و رنگکاری نمایید..
یاتاقانهای توربین و جاروغنیهای روی موتور را روغن کاری کنید و با دست هر دو فلکه را بچرخانید تا مطمئن شوید که مانعی در حرکت آنها موجود نیست.
تسمه و فلکههای (پولی) موتور و توربین باید در یک امتداد باشند تا موجب لنگی و ساییدگی تسمه و لرزش نشود. در صورت ساییدگی و بریدگی تسمه آن را تعویض کنید.
معمولا پمپهای آب احتیاج به روغنکاری ندارند ولی آنها را از جای خود خارج کرده و رسوب اطراف پروانهها را تمیز کنید همچنین صافی آن را تمیز کرده و در جای خود قرار دهید.
با پرکردن تشتک تحتانی از آب و روشن نمودن واتر پمپ اطمینان حاصل نمایید که مسیر آب در شیلنگ و سه راهه و آب پخش کنها باز است.
ناودانهای پخش کننده مستقر در در پوشها را تمیز کرده تا منافذ آنها باز شود.
شناور را طوری تنظیم نمایید که آبی از تشتک یا دریچه اطمینان سرازیر نشود.
هنگام روشن کردن کولر ابتدا به مدت ده دقیقه واتر پمپ را روشن کرده تا پوشالها خیس شوند و قبل از روشن کردن موتور اصلی کولر برای اولین بار پارچه بزرگی را خیس نموده جلوی دریچهها گرفته تا ذرات زنگ و گرد خاک را به خود گرفته و محیط را کثیف نکند.
با نصب یک دماسنج ساده دیواری و یا نصب کلید های ترموستاتیک دما درجه حرارت اتاق ها را در فصول گرم حداقل روی C °27 تنظیم نمایید.
راهکار کم هزینهتر نصب یک دماسنج دیواری ساده در اتاق نشمین و حفظ دمای اتاق در محدودة C °25 تا C °27 و خاموش کردن دستی کولر آبی در مواردی که دمای اتاق به پائینتر از این میزان میرسد، در صرفهجویی مصرف برق نقش مؤثری دارد.
از آنجائیکه هوای خروجی از کولرهای آبی به همراه رطوبت میباشد، گاهاً منجر به افزایش بیش از حد رطوبت در محیط شده و این مسئله علیرغم پائین بودن درجه حرارت باعث انحراف از شرایط آسایش حرارتی میشود و در واقع هوای محیط شرجی میگردد، به منظور جلوگیری از افزایش درصد رطوبت نسبی و کنترل فشار هوا در محیط منزل، توصیه میگردد این میزان رطوبت از طریق تعبیه یک دریچة کوچک در سمت مقابل اتاق تخلیه گردد. از باز کردن پنجره در هنگام کارکرد همزمان کولر ها اکیداً خودداری شود.
با تنظیم پرههای دریچههای کولر ( نیمه باز و بسته نمودن آنها) و یا بستن کامل دریچهها، میتوان میزان هوای خنک خروجی را بسته به نیاز اتاقها تنظیم نمود.